Viherpiha

Jalokärhön värimuutos

ViherPiha

Kysymys:

Mistä jalokärhön kukinnon värimuutos johtuu? Pihallani on kasvanut ’Södertälje’-kärhölajike kolmen vuoden ajan. Istutusvuonna se kukki komeasti punaisin kukin. Seuraavana vuonna kukissa oli jonkin verran vihreää ja kolmantena vuonna kaikki kukinnot olivat vihreitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tiedustelin asiaa Kärhökerhon puheenjohtaja Börje Friltä, joka tietää kärhöistä kaiken tietämisen arvoisen, kuten ViherPihan lukijat ovat voineet todeta hänen kirjoittamastaan artikkelista (ViherPiha 1/2009). Arvoituksen ratkaisu on sää ja erityisesti lämpötila. ’Södertälje’-viinikärhölajikkeella on tapana tehdä osittain vihreitä kukkia kukinnan alkaessa. Myöhemmin kesällä tämä piirre häviää ilmojen lämpenemisen myötä. Koko kesän vihreänä pysyvät kukat johtuvat siis kylmästä ja sateisesta kesästä. Lämpimänä kesänä kukat ovat todennäköisesti sen värisiä kuin niiden pitäisi olla eli viininpunaisia. Myös lajike ’Alba Luxurians’ saattaa käyttäytyä samalla tavoin. Pentti Alanko

Julkaistu: 17.6.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.