Viherpiha

Jalohortensian kukinta

Pentti Alanko

Kysymys:

Voiko jalohortensian kukintaa aikaistaa? Sisällä kukkineet, kokeilumielessä ulos istutetut jalohortensiat ovat puutarhassani talvehtineet ja kasvaneet muhkeiksi pikkupensaiksi. Kukat muodostuvat kuitenkin niin myöhään, etteivät ne ehdi avautua ennen pakkasia.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Minulla on samanlaisia kokemuksia jalohortensioista (Hydrangea Macrophylla-ryhmä), jotka olivat aiemmin huonekasveina hyvin suosittuja. Kun ne jätti ulos puutarhaan, ne saattoivat säilyä hengissä kevääseen, ellei lumien sulettua tullut erityisen ankaria yöpakkasia. Näin niitä myös pitkään eräässä puistossa Helsingissä, mutta ne eivät koskaan kukkineet. Mitään keinoa kukinnan aikaistamiseksi ei tietääkseni ole. Nyt on kuitenkin meilläkin saatavilla erilaisia lajikkeita, jotka kukkivat mainosten mukaan ”kesällä ja pitkään syksyynkin”. Lisäksi kerrotaan, että vaikka sen versot paleltuisivatkin talvella, tulee kukkia uusiin versoihin jo samana kesänä. Näiden lajikkeiden kasvatuksesta minulla ei ole omakohtaista kokemusta.

Pentti Alanko

Julkaistu: 15.5.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.