Meidän Mökki

Jääkaapin käyttöönotto keväällä

Meidän Mökki

Kysymys:

Kuinka jääkaappi otetaan käyttöön turvallisesti, kun mökille palataan keväällä? Muutenkin olisi mukava kuulla, kuinka jääkaappia voi käyttää energiatehokkaasti. Aurinko varaa saarimökkimme akut, joten sähköä ei ole varaa tuhlata yhtään.

Näytä vastaus

Vastaus:

Käyttöohjeesta kannattaa tarkistaa, kuinka alhaisessa sisälämmössä konetta on suotavaa pitää päällä. Usein se on 16 astetta. Jos mökki on talvet kylmillään, laite täytyy sammuttaa.

Kylmäksi jätettävälle mökille on syytä valita ohjaustekniikaltaan yksinkertainen laite, koska elektroniikka vaurioituu herkästi. Kun mökkiä lämmitetään uudelleen talven jälkeen, sähkölaitteiden annetaan lämmetä huoneenlämpöisiksi ja kuivua ennen käyttöönottoa.

Tutustu jääkaappiin kiinnitettyyn energiamerkkiin. EU-maiden yhtenäinen energiamerkintä kertoo laitteen peruskulutuksen. Energiatehokkuusluokan A+++ kylmälaitteet ovat vähintään 58 prosenttia säästäväisempiä kuin A-luokan. Sähkönkulutukseen vaikuttavat myös jääkaapin sijoituspaikka, hoito ja käyttötavat. Ovea ei kannata pitää turhaan auki, tavarat täytyy järjestää järkevästi eikä ahtaa kaappia liian täyteen.

Kylmälaitetta ja lämmönlähdettä, kuten liettä, patteria tai astianpesukonetta, ei pidä asettaa vierekkäin. Ympärillä on oltava riittävästi ilmankiertotilaa. Vapaasti sijoitettu jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä kuin kalusteisiin sijoitettu. Jääkaapin sopiva keskilämpö on noin 5 astetta, pakastimen -18.

Ennen ostoa on hyvä tarkistaa asennusohjeet, oven avautumissuunta ja voiko suuntaa vaihtaa sekä sopiiko laite sille kaavailtuun tilaan ja onko liitosjohto riittävän pitkä.

Tutkija Tarja Marjomaa, Työtehoseura

Julkaistu: 16.5.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.