Maku

Itsetehty viili

Mainos

Lapsuuden kesiin liittyi erottamattomasti äidin tekemä viili. Onnistuuko viilin valmistus helposti?

Teksti Helena

Asiantuntija vastaa:

Viilin valmistaminen on helppoa ja onnistuu hyvin myös mökkiolosuhteissa. Tee näin: Sekoita kaupasta ostamasi viili hyvin. Ota jälkiruokakulhoihin ruokalusikallinen viiliä ”siemeneksi”. Lisää kulhoihin kevyt- tai kulutusmaitoa ja sekoita. Peittele kulhot esim. lautasilla ja anna seistä huoneenlämmössä vuorokauden. Tässä ajassa rakenne muuttuu sopivaksi. Siirrä jääkaappiin odottamaan syöjää.

Viilin pinnalle muodostuu paksumpi ja tasaisempi rasvakerros, jos käytät homogenoimatonta maitoa (esim. luomu- tai yömaitoa). Uusi viili onnistuu helpommin tuoreesta viistä, jonka rasvaprosentti on yli 3 %. Kesällä viilin kanssa maistuvat talkkuna ja tuoreet marjat. Kansanperinteen mukaan viili ei onnistu ukonilmalla. Asiaan vaikuttanee enemmän helteinen, kostea sää, kuin ukkonen sinänsä.

Julkaistu: 30.4.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä