Maku

Italialainen marenki

Emilia

Kysymys:

Olen aina tehnyt marengin vatkaamalla valkuaiset ja sokerin vaahdoksi ja hyvin on onnistunut. Kysynkin nyt että viime aikoina olen nähnyt joissain ohjeissa käytettävän italialaista marenkia, jossa kuuma sokeriliemi lisätään valkuaisvaahtoon. Miten ne valmiissa leivonnaisissa eroavat koostumukseltaan? Esim. sitruunapiiraassa olen nähnyt käytettävän molempia. Kumpaa te suosittelette noin yleensä? Jos käyttää italialaista marenkia, niin voiko uunikypsennyksen jättää pois ja ruskistaa pinnan kaasupolttimella?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Italialaisessa marengissa valkuais-sokerivaahtoon lisättävä kuuma sokeriliemi kypsyttää kananmunan. Näin tehdystä marengista tulee koostumukseltaan sitkaampi, eikä piirasta tarvitse enää käyttää uunissa. Grillivastusten alla käyttämällä tai kaasupolttimella marenki saa kuitenkin kauniin kullanruskean pinnan. On makuasia, suosiiko marenkipiirakan päällä tätä vai tavallista, uunissa kypsennettävää pehmeää marenkia. Rakenteensa puolesta italialainen marenki sopii hyvin tämäntyyppisiin leivonnaisiin. Kannattaa siis kokeilla! Omissa ohjeissamme olemme suosineet perinteistä marenkia. Laitan niitä listaksi oheen. 

Tässä harjoittelijamme Inka Valiman testaama ohje italialaiseen marenkiin:

Italialainen marenki

3 valkuaista

2 1/2 dl sokeria

1 dl vettä

Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa 120-asteiseksi (aikaa kuluu noin 8 minuuttia). Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon vatkaten samalla suurella teholla. Jatka vatkaamista, kunnes massa on huoneenlämpöistä.

Vinkki: Italialaisen marengin voi pakastaa suoraan kertakäyttöisessä pursotinpussissa, sillä marenki säilyy pakkasessakin notkeana ja pursotusvalmiina.

Julkaistu: 8.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.