Viherpiha

Istutusaltaita turveharkoista

ViherPiha

Kysymys:

Ajattelin laittaa koivun juuristoalueelle juurimattoa ja sen päälle istutusaltaita turveharkoista (50 cm x 50 cm x 50 cm). Pohjalle levitän hiekoitusmursketta ja sen päälle turve-multa-hiekkaseosta. Tarkoitukseni on istuttaa altaisiin pari kuninkaanangervoa ja pari lamoherukkaa. Juurimaton aion peittää muuten sorakerroksella ja asetella sinne tänne kivistä multataskuja, joihin istutan esimerkiksi neilikoita ja rikkoja. Etualalle tulee viiden sentin multakerros, johon istutan rauniokilkkaa. Luulisin, että suunnitelmani on muuten toimiva, mutta entä talvisuojaus? Paleltuvatko juuret ilman ympäröivää maakerrosta? Suojaanko kasvini kuten ruusut, eli maan routaannuttua levitän kasvien tyvelle reilusti lannoittamatonta kasvuturvetta ja päälle havuja? Uskallanko ryhtyä urakkaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ennen urakan aloittamista kannattaa asiaa puntaroida myös koivun näkökulmasta, sillä pintajuurisena puuna laji on arka kaikenlaisille täytöille. Suosittelisinkin, että ainakin osa juuristoaluetta jätettäisiin kattamatta koivun hyvinvoinnin turvaamiseksi. Muutoin suunnitelmanne vaikuttaa ihan toimivalta, ja uskoisin ilmastollisesti kestävien kasvien menestyvän hyvin pelkän lumisuojan turvin. Taimien päälle voi toki levittää ilmavan havukatteen lunta keräämään, mutta talvisuojaturpeen käyttö ei liene tarpeellista. Tärkeintä on muotoilla kasvualustat niin, että vesi ei syksyllä keräänny multataskuihin.

Julkaistu: 4.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.