Viherpiha

Istutusaltaan routaeristys

Istutusaltaan routaeristys

ViherPiha

Kysymys:

Pitääkö muurikivistä tehty istutusallas eristää roudalta? Talon seinää vasten oleva istutusallas on pari metriä pitkä ja hieman yli metrin leveä. Pohjalla on routalevy ja soraa. Selviävätkö alppiruusu, seppelvarpu ja pari kartiomarjakuusta tällaisessa kasvualustassa? Asumme II-vyöhykkeellä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mainitsemanne kasvit vaativat vähintään puolen metrin syvyisen multatilan. Siksi on syytä tutkia, missä syvyydessä routalevy on ja saavatko kasvit niiden tarvitseman multasyvyyden.

Muutaman neliön kokoisia ja alle 50 senttiä korkeita istutusaltaita ei tarvitse välttämättä eristää, jos altaan pohjasta on kosketus pohjamaahan ja jos lähellä on suojaavaa kasvillisuutta tai rakennus.

Ohutmultaiseen, soralla ja styroksilla pohjustettuun istutusaltaaseen kannattaa laittaa vain kivikkokasveja, kuten kääpiökatajia, maksaruohoja ja kuivan paikan koristeheiniä. Vaativammat kasvit saattavat kasvaa muutaman vuoden, mutta sitten ne alkavat kitua.

Pienemmät ja matalat istutuskaukalot jäätyvät helposti, joten niihin on laitettava styroksilevy altaan sisäseinää vasten pystyyn. Tällaisiin altaisiin istutetaan vain kestäviä kotimaisia kasvilajikkeita, kuten vuorenkilpeä, taikinamarjaa ja kotimaassa lisättyjä kääpiövuorimäntyjä.

Maija Pelkonen Kuva Leena Markkanen

Julkaistu: 12.10.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.