Viherpiha

Istutus metsätontille

Istutus metsätontille

ViherPiha

Kysymys:

Meillä on metsätontti. Istuttaessani pensaita ja perennoja huomasin, että maassa on paljon puiden juuria. Maa on syvempänä tosi kovaa ja huonosti vettä läpäisevää. Pitääkö pensaiden juurelle ja perennapenkkeihin laittaa juurimatto? Miten saan parannettua maata?

Näytä vastaus

Vastaus:

Juurimatto estää puiden juurien kasvun pensaiden ja perennojen kasvualustaan, ja on tapauksessanne suositeltava. Matto levitetään vähintään istutusmontun reunoille pystysuoraksi seinämäksi. Haluttaessa sen voi laittaa myös kasvualustan pohjalle. Tiivis perusmaa edellyttää myös yleensä hieman normaalia isompia multatiloja. Kasvualusta kannattaa lisäksi muotoilla pinnalta kuperaksi, jolloin ylimääräinen vesi valuu luontevasti pois.

Maanparannuksen tarve ja määrä riippuu perusmaan laadusta. Yleisohje tiiviin savimaan kuohkeuttamiseksi on lisätä kasvualustaan karkeaa hiekkaa ja kasvuturvetta. Hiekkamaa saadaan puolestaan viljelyskelpoiseksi sekoittamalla siihen savipitoista multaa. Teettämällä perusmaasta maa-analyysi saadaan tarkat ohjeet maanparannustoimenpiteitä varten. Maa-analyysejä tekevät mm. Viljavuuspalvelu ja Hortilab.

Teija Heinonen

Julkaistu: 14.3.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.