Viherpiha

Isotuomipihlaja näkösuojaksi

Isotuomipihlaja näkösuojaksi

Teija Heinonen

Kysymys:

Istutin kolme vuotta sitten isotuomipihlajaa pation eteen näköesteeksi. Taimet olivat astiataimia, joissa oli kolme versoa. Nyt nuo kolme vartta ovat kaksimetrisiä ja alaosastaan kaljuja. Ne haarautuvat vasta metrin päästä. Jonkin verran pensaisiin on tullut tyvestä uutta kasvua. Miten leikkaan pensaat, että ne pysyisivät puolitoistametrisinä? Leikkaanko nuo vanhat varret aivan alas?

Näytä vastaus

Vastaus:

Typistäisin pitkät versot noin 30 sentin mittaisiksi ennen lehtien puhkeamista keväällä. Leikkaaminen saa versot tuuhistumaan ja antaa valoa tyvestä puskevalle uudelle kasvulle.

Täysikokoinen isotuomipihlaja saattaa venyä jopa neljä metriä korkeaksi kookkaaksi pensaaksi. Lajia voi tosin kasvattaa myös muotoon leikattuna aitana, mutta se ei kuitenkaan liene alkuperäinen tarkoituksenne. Jos haluatte kasvuston pysyvän vain 1,5 metriä korkeana, on oksistoa typistettävä vuosittain. Jatkuva leikkaaminen verottaa paitsi pensaan luontaista kasvutyyliä, myös sen kaunista kukintaa ja marjomista.

Marjatuomipihlajat ovat hillittykasvuisia ja sopisivat käyttötarkoitukseenne isotuomipihlajaa paremmin. Lajin viljelyyn jalostettuja lajikkeita kutsutaan nimellä saskatoon. Pensaanne ovat vielä varsin nuoria, joten siirtäminen toiseen kasvupaikkaan käy tarvittaessa helposti.

Teija Heinonen

Julkaistu: 7.3.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.