Viherpiha

Isotuomipihlaja aidaksi

Mainos

Ajattelimme istuttaa aitakasvin järven rannalla olevalle kesämökille jyrkähköön kalliorinteeseen, jossa päällä on humusta 1-2 metriä. Paikka on puoliaurinkoinen, mutta kuiva. Aurinko paistaa etelä-lännestä. Aidan ihannekorkeus olisi 3-4 metriä. Haluaisimme saada korkean aidan kolmessa vuodessa. Olen harkinnut kasviksi isotuomipihlajaa. Milloin ja miten taimet istutetaan?

Teksti ViherPiha

Asiantuntija vastaa:


Isotuomipihlaja kuulostaa hyvältä kasvilta kuvaamallenne kasvupaikalle. Laji viihtyy aurinkoisessa ja puolivarjoisessa paikassa ja menestyy kuivassa hiekka- tai soramaassa, jopa laihassakin maassa. Kasvi on talvenkestävä, ja sillä on kaunis kukinta ja keltainen syysväritys.


Aitataimet istutetaan keväällä tai syksyllä 3-5 kappaletta metrille. Tällöin aidasta tulee tiheä, ja se voidaan muotoilla leikatuksi pensasaidaksi. Jos halutaan vapaasti kasvava aidanne, taimet istutetaan harvempaan 1-1,5 metrin välein. Vapaasti kasvava isotuomipihlaja on täysikasvuisena 3-4 metrin korkuinen.


Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 25.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä