Viherpiha

Isokarhunköynnös valtaa alaa

ViherPiha

Kysymys:

Ostimme vanhan talon, jonka pihalla ja ruusupensaissa leviää elämänlanka eli isokarhunköynnös. En ole saanut sitä hävitettyä. Juuristo on tiheä ja laaja. Onko vaarana, että se tukahduttaa juhannusruusut ja kurttulehtiruusut, jos annan sen kasvaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinällään kauniskukkaisella ja aikoinaan myös köynnökseksi istutetulla karhunköynnöksellä on taipumus ryöstäytyä käsistä, mikäli sen kasvua ei heti alusta pitäen rajoiteta. Toisinaan näkee jopa kauttaaltaan elämänlangan peitossa olevia isoja pensaita. Vaikka juhannus- ja kurtturuusut eivät vähästä säikähdä, valtoimenaan pitkin oksia köyntelevä ”loinen” häiritsee pensaiden kasvua.

Elämänlangasta eroon pääseminen edellyttää taimien kitkemistä juurineen. Tehtävä ei ole helppo, ottaen huomioon ruusujen piikkisyyden. Karhunköynnöksen alkuja voidaan myös hävittää glyfosaattivalmisteilla kuten Roundupilla ja Rambolla. Toimenpide tehdään sivelemällä torjunta-ainetta lehtiin esimerkiksi pensselillä tai sienellä, jolloin ainetta ei roisku ruusujen versoille ja lehvästöön.

Teija Heinonen

Julkaistu: 29.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.