Viherpiha

Isojen vaahteroiden siirto

Lotta Lindholm

Hortonomi, puunhoitaja

Kysymys:

Kestävätkö viisimetriset vaahterat siirtoa kaivinkoneella?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Viisimetristen puiden siirto on haastavaa. Isojen puiden mukaan pitäisi saada ainakin latvan kokoiset juuripaakut, mielellään suuremmat.

Aloita työ kaukaa rungosta, uloimmas kurottavien latvaoksien kohdalta. Kaiva lapiolla puun ympärille oja. Kun juuria tulee vastaan, leikkaa ne siististi poikki. Kun olet päässyt noin puolen metrin syvyyteen, kaiva maata vielä puun alta sen verran kuin voit.

Levitä paakun ympärille vanhoja mattoja, juuttikangasta tai muuta vastaavaa. Nämä pitävät paakun kasassa. Pane kankaan ympärille kuormaliinat, joiden avulla kaivinkone saa nostettua puun maasta. Suojaa puun runkoa ja kääri se kankaaseen. Tee siirto saman tien uuteen paikkaan. Siirto on paras tehdä lehdettömään aikaan, mieluiten syksyllä.

Suosittelen kuitenkin, että istutat kaavailemaasi paikkaan pieniä puita isojen sijaan. Pienellä puulla on pienempi juuristo, eikä vaurioita tule yhtä helposti juuristoon, latvaan tai runkoon. Juurtuminen sujuu nopeammin, ja loppujen lopuksi pieni puu saattaa kasvaa isoksi nopeammin kuin huonosti siirretty iso puu.

Lotta Lindholm

Julkaistu: 28.4.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.