Viherpiha

Isoja perennoja talon eteen

Anna Aho

Toimitussihteeri, tuottaja

Anna Aho

Kysymys:

Mitä isoja perennoja punaisen talon edustalle? Paikka on mäen päällä ja kuiva, joten nauhukset eivät menestyneet. Lähistöllä kasvaa norjanangervoja ja syreenejä. Aurinko paistaa noin puoleenpäivään asti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuiva paikka on isojen perennojen kannalta hieman konstikas. Mainitsemasi nauhukset (Ligularia sp.) ja esimerkiksi kookas auringontähti (Telekia speciosa) menestyvät paremmin hieman kosteassa paikassa. Kuivaan maaperään voi lisätä esimerkiksi kompostimultaa, joka pidättää vettä. Kun kasvit ovat aluksi pieniä, esille jäävä maanpinta on hyvä kattaa olki- tai ruohosilpulla. Kate hyödyttää maaperää monin tavoin.

Keskikorkeita, kuivahkossa paikassa viihtyviä perennoja ovat esimerkiksi erilaiset kärsämöt. Kultakärsämön keltainen väri sopisi hienosti punaista seinää vasten. Siperianunikko on vaatimaton kasvupaikan suhteen. Myös sinipallo-ohdaketta, sinipiikkiputkea, kellokasveja ja tarhapiiskua voisi kokeilla. Perennojen lisäksi penkkiin kannattaa istuttaa sipuli- ja mukulakasveja kuten keisarinpikarililjaa.

Jos on mahdollista, muotoile perennapenkistä hieman korkeampi ja tue reunat esimerkiksi muurikivillä. Näin kasvulaustaan saisi lisää paksuutta ja paikalla viihtyvien perennojen valikoima olisi suurempi.

Yksi vaihtoehto on myös tehdä alueesta reilusti kivikkoryhmä. Kuivuutta sietävät perennat eivät ole yleensä kovin kookkaita, mutta niistä voi yhdistellä näyttävän sikermän.

Julkaistu: 25.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.