Viherpiha

Isoinkarvillean lisäys

Visa Lipponen

Kysymys:

Onnistuuko lähestyssaarnaajankukan siemenlisäys?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Lähetyssaarnajankukka on vanha kansankielinen nimi, jolla tavallisimmin tarkoitetaan isoinkarvilleaa (Incarvillea delavayi). Isoinkarvilleaa on helppo lisätä siemenistä. Siemenet voi kylvää milloin tahansa, mutta taimien terhakoiksi varttumisen kannalta paras aika on keväällä.

Kylvä siemenet kostean, hiekansekaisen mullan pinnalle. Ripottele niiden päälle aivan kevyesti multaa. Siemenet tarvitsevat itääkseen valoa, joten niitä ei saa peittää paksusti. Parin, kolmen millin multakerroksesta ei ole haittaa. Multa pitää siemenet kosteana ja ankkuroi ne myös paremmin paikalleen. Näin siemenestä esiin työntyvät juuret ja sirkkalehdet eivät pääse vahingossa liikkumaan ja vahingoittumaan, kun kastelet tai siirrät ruukkua.

Laita kylvös valoisalle ikkunalaudalle ja pidä kosteana, mutta ei märkänä. Kastele sitten, kun pintamulta tuntuu sormin selvästi kuivalta. Itäminen kestää 3–4 viikkoa.

Visa Lipponen

Julkaistu: 13.3.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.