Viherpiha

Ikivihreä aita

ViherPiha

Kysymys:

Asumme uudessa omakotitalossa, jonka pihatyöt ovat vielä kesken. Haluaisin mieluusti ikivihreän, melko nopeasti metriin, puoleentoista kasvavan aidan talon etelä-lounasreunalle. Paikka on tasainen ja varsin aurinkoinen. Tosin naapuritalo varjostaa paikkaa hieman silloin, kun aurinko ei paista kohtisuoraan ylhäältä. Mitä kasvia suosittelisitte? Itselleni mieleen tuli tuija. Mikä tuijalajike sopii parhaiten? Voiko kaikkia tuijia leikata? Mikä on taimitarve metriä kohden?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuijat, Thuja, viihtyvät puolivarjoisella, jopa varjoisella kasvupaikalla. Lajin menestyminen auringossa edellyttää etenkin alkuvuosina tehokasta suojaamista kevätauringolta. Yksittäispuilla toimenpide ei aiheuta ongelmia, mutta aidanteen varjostaminen on työlästä. Ikivihreät havukasvit eivät myöskään täytä parhaalla mahdollisella tavalla toivomustanne nopeakasvuisesta suojasta. Valo-olosuhteet ja kasvunopeus huomioon ottaen ehdottaisinkin aitakasviksi jotain keskikorkeaa lehtipensasta. Havukasvit, kuten tuijat, tuovat muutaman puun rykelminä ilmeikkyyttä aidanteeseen, ja täydentävät kasvillisuutta niillä kohdin, missä ympärivuotisen suojan tarve on suurin.

Julkaistu: 7.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.