Viherpiha

Ihana maanpeitekasvi

ViherPiha

Kysymys:

Olen saanut tämän ainavihannan kasvin tuttavalta. Se leviää rönsyillä ja on kukkiessaan kuin sininen matto. Keväinen kukinta kestää pitkään. Se on erittäin helppo kasvi ja tuntuu viihtyvän lähes missä tahansa. Mikä se on nimeltään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvanne ihana maanpeitekasvi on rauniokilkka Cymbalaria muralis. Se kukkii runsaasti pitkin kesää kesäkuusta lähtien. Tänä vuonna kukinta alkoi aikaisin toukokuussa. Kukat ovat vaalean siniliilat. Harvoin viljelty valkokukkainen lajike ’Alba’ on myös viljelyn arvoinen. Rauniokilkka on ollut aikaisemmin suosittu kivikkokasvi. Onneksi sitä on vieläkin saatavilla. Joidenkin mielestä kasvi leviää liikaa maata pitkin suikertelevien varsiensa avulla, mutta niin hyvän peittokasvin pitääkin tehdä. Matalasta kasvista ei kuitenkaan ole haittaa naapurikasveille, elleivät ne ole kovin pienikasvuisia kivikkokasveja.

Rauniokilkka on kotoisin Pohjois-Italian ja Luoteis-Balkanin vuoristoista, mutta se on yli kolmisataisen viljelyhistoriansa aikana villiytynyt monin paikoin Keski- ja Länsi-Euroopassa. Viihtyäkseen rauniokilkka tarvitsee kuohkean, läpäisevän maan mieluiten kivien vierellä. Se onkin hyvä muurinrakokasvi. Tallinnan Toompean mäellä ja Visbyssä sen näkee kasvavan muurin raoista. Voi vain ihmetellä, mistä se saa riittävästi kosteutta.

Harvemmin kasvatettu kivikkokilkka Cymbalaria pallida eroaa siitä isompien kukkiensa ja karvaisten lehtiensä vuoksi. Se leviää edellistä paljon hillitymmin eikä ole yhtä hyvä peittokasvi. Amppelikasvina näkee joskus kolmatta samannäköistä kasvia, joka on ristitty amppelikilkaksi C. hepaticifolia ’Mayflower’. Se on kotoisin Korsikalta.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.