Viherpiha

Hyasintteja jouluksi

ViherPiha

Kysymys:

Sain jouluksi hyasintteja. Otin sipulit kellarista pieniin ruukkuihin ja kastelin niitä kesällä. Niihin tuli juuria, ja sipulit ovat terveitä ja kovia. Onko mahdollista saada ne uudelleen kukkaan jouluksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvän joulun toivotukseksi saadut hyasintit on mahdollista saada toistamiseen kukkimaan, mutta kukinnan ajoittaminen jouluksi on kotioloissa vaikeaa. Useimmiten kevääseen saakka elossa säilyneet sipulit istutetaankin ulos kukkapenkkiin, jossa ne sitten hyvällä tuurilla kukkivat vuosia eteenpäin.

Kastele ruukkuun istutetut sipulit, ja vie ne pimeään ja viileään, noin +9-asteiseen paikkaan juurtumaan. Kylmäjakso, joka virittää sipulit kukkimaan, kestää yleensä 8–12 viikkoa. Tuo ruukut lämpimään, kun sipuleiden kasvu on selkeästi alkanut. Pidä hyasintteja kuitenkin vielä hetki pimeässä, esimerkiksi vaatekomerossa, kunnes nuput ovat venyneet noin viiden sentin mittaisiksi. Nosta sitten hyasintit valoisalle paikalle kukkimaan. Onnea kokeiluun!

Teija Heinonen

Julkaistu: 19.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.