Meidän Talo

Huurtuvat ikkunat

Meidän Talo

Kysymys:

Vuoden vanhan talomme suuret energiatehokkaat ikkunat huurtuvat aamuisin. Huuru on ikkunan ulkopinnalla. Se ilmenee keväisin ja syksyisin. Onko ikkunoissa jotain vikaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ikkunalasien kuuraantuminen ja huurtuminen ovat seurausta ilmankosteuden tiivistymisestä milloin millekin pinnalle sen mukaan, missä vallitsevat riittävän alhainen lämpötila ja sopiva kosteus. Tällaiset ilmiöt johtuvat siitä, että talojen rakenteet on lämmöneristetty tai rakennettu niin, ettei sisälämpötila enää kuivata ulkopinnalle kertyvää tai tiivistyvää kosteutta. Seurauksia on vaikea ennakoida, mutta vastaavia ja samaan rakennusfysiikan ilmiöön liittyviä kosteuden tiivistymistilanteita on syntynyt kylmilleen jätetyissä rakennuksissa, kylmien huonetilojen tai ulkoseinälle asennettujen kalusteiden kohdalla ulkoseinällä, välipohjarakenteiden kohdalla jne. Todennäköisesti ikkunarakenteet kuitenkin kestävät tämän kosteusrasituksen, mutta jos tiivistymistä tai veden valumista tapahtuu tuulettumattomalla verhouksella rakennetuilla ulkoseinäpinnoilla, tulee kosteuden kertyminen ja siirtyminen syvemmälle aiheuttamaan ongelmia. Ikkunan ulkopinnan huurtuminen, eli pelkkä kosteuden tiivistyminen, on seurausta siitä, että esimerkiksi öiseen aikaan ikkunalasi jäähtyy, ja kun sisäilman lämpötila ei lämmitä ulointa lasia, ulkoilmassa oleva kosteus tiivistyy pisaroiksi kylmälle lasipinnalle. Sama ilmiö voi esiintyä myös uusilla hyvin lämmöneristetyillä ja maalatuilla seinäpinnoilla. Vastaavasti talvella, kun lämpötila nousee kylmän yön jälkeen, voi kylmille seinä- ja ikkunapinnoille kertyä paksultikin kuuraa, mikä sitten lämpötilan noustessa haihtuu ilmaan tai imeytyy alla olevaan seinämateriaaliin.

Julkaistu: 25.11.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.