Viherpiha

Huonovointinen kiinanruusu

ViherPiha

Kysymys:

Mikä kiinanruusua vaivaa? Lehdet ja kukat ovat väriltään haaleita. Joissakin lehdissä kärjet ovat jopa kuivuneet ruskeaksi. Putoavat lehdet ovat keltaisia, ja niiden alapinnalla on sokerista tahmaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuntematta kasvin kasvuoloja en voi varmasti tietää, mistä kiinanruusunne kärsii. Haalean vihreät ja kärjistä ruskettuvat lehdet viittaavat typen puutteeseen. Kuitenkin kasvinne kukkii, joka mielestäni sulkee pois ravinteiden epätasapainon. Kiinanruusu ei varsinaisesti kärsi suorasta auringosta, mutta aurinkoisella ikkunalla voimakas paahde haalistaa sekä lehtien että kukkien väriä. Kiinanruusu tekee toisinaan tahmeita pisaroita lehtien alapinnoille, ilman näkyvää syytä. Pisarat voivat olla merkki vihannespunkeista tai ripsiäisistä. Ripsiäiset näkyvät paljain silminkin, vihannespunkit erottaa varmasti vasta, kun ne ovat kehränneet seittiä lehtien alapinnoille ja lehdenhankaan. Tuholaisista pääsee eroon torjunta-aineilla. Jos syy ei ole liian voimakkassa auringonpaahteessa tai tuholaisissa, niin kehotan viemään kasvin kevyeen suihkuun. Istuta se sen jälkeen uudelleen, uuteen multaan ja hieman edellistä suurempaan ruukkuun. Yleensä monet kummallisilta tuntuvat kasvien oireet korjaantuvat uudelleenistutuksen myötä. Visa Lipponen

Julkaistu: 25.3.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.