Viherpiha

Huonokuntoiset tammet

Pertti Rajala

Agronomi, kasvinsuojelun asiantuntija

Kysymys:

Voimmeko pelastaa tammet?

Pihassamme on kymmeniä tammia, joista osa on noin 200-vuotiaita. Melkein kaikissa on valkoiseksi kuoriutuneita oksia. Osassa latva on kuivunut.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymykseen on vaikea vastata näkemättä puita paikanpäällä. Puut ovat jo vanhuksia ja todennäköisesti lahovikaisia. Latvojen kuivuminen kertoo, että vedenvirtaus on merkittävästi heikentynyt nilassa ja puu tekee hidasta kuolemaa. Ilman puuasiantuntijan eli arboristin tekemää arviota on vaikea sanoa, onko puut syytä kaataa. Ne saattavat elää vielä kymmeniä vuosia, ja jos laho ei ole paha, niitä ei välttämättä tarvitse kaataa. Tammen puu on erittäin kovasyistä, ja se kestää usein kovatkin myrskyt. Toisaalta, kun puuaines on kovaa ja painavaa, lahovikainen puu voi olla tappavan vaarallinen kovalla tuulella. Isoimmilla kaupungeilla on palveluksessaan arboristeja, joilla on välineet vanhojen puiden kunnon selvittämiseksi. Palveluja voi kysyä myös Suomen puunhoidon yhdistykseltä (p. 040 561 3359).

Pertti Rajala

Julkaistu: 25.6.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.