Viherpiha

Huonekasvin tahmeat lehdet

Huonekasvin tahmeat lehdet

Visa Lipponen

Kysymys:

Mitä on sokerinen kerros lehtien alapinnalla? Calathea-sukuun kuuluvan maijakasvin lehtien alapinnoille ilmestyy ajoittain sirotellun sokerin tapainen karhea kerros. Jos kerrosta ei poista, lehti alkaa vioittua.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun kasvien kasvu ja aineenvaihdunta ovat voimakkaimmillaan, monien kasvien ilmaraoista voi erittyä lehtien pinnalle kasvin omia aineenvaihduntatuotteita. Ilman vaikutuksesta ne kuivuvat tahmeaksi ryppääksi tai kalvoksi. Runsaana esiintyessään ne voivat haitata lehden kasvua. Luonnossa ne poistuvat sateen tai lehtiin tiivistyvän kosteuden myötä, mutta ikkunalautakasvattaja joutuu pesemään ne pois joko suihkuttamalla tai sumuttamalla.

Huomattavasti yleisempiä lehtien tahmaajia ovat erilaiset tuholaiset, etenkin punkit. Ne imevät kasvinesteitä ja aiheuttavat muun muassa maijojen (suku Calathea) ja muiden marantakasvien lehtien alapinnalle tahmeita, usein laajoja kohtia, jotka voivat myös olla sokerimaisia. Kehotankin ensin tutkimaan lehtien alapinnat ja katsomaan, näkyykö jossain, etenkin lehtiruodeissa tai lehtien tyvillä, ohutta seittiä. Jos seittiä on, se on merkki vihannespunkeista. Ne pidetään kurissa sumuttamalla lehtiä vedellä kerran pari viikossa, tai niistä voi yrittää hankkiutua eroon ostamalla kaupasta niiden torjuntaan sopivaa torjunta-ainetta.

Olipa syy tuholaisissa tai kasvin omassa aineenvaihdunnassa, kasvien lehtien pinnalla olevasta tahmeasta aineesta pääsee eroon pelkällä vedellä joko sumuttamalla kasvia riittävän usein tai pesemällä tahmeat kohdat pois.

Visa Lipponen

Julkaistu: 2.11.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.