Viherpiha

Humalassa kärpäsiä

ViherPiha

Kysymys:

Pihallamme kasvaa humala, jonka toimme kaksi vuotta sitten kesämökiltä. Humala on kasvanut upeasti, mutta näin syksyisin se on aivan täynnä kärpäsiä. Mistä tämä johtuu? Naapurien humalassa ei kärpäsiä näy.

Näytä vastaus

Vastaus:

Erinäiset tuholaiset kuten etanat, perhoset ja kärpäset toukkineen viihtyvät humalakasvustossa. Siihen miksi kärpäset ovat valinneet juuri teidän köynnöksenne naapurin lajitoverin sijaan, ei liene yksiselitteistä selitystä. Laji on tunnetusti niin tuholaisaltis, että moni jättää humalan istuttamatta puutarhaansa pelkästään mahdollisen ötökkävaaran vuoksi. Humala, Humulus lupulus, menestyy parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla, runsasmultaisessa maassa. Väljät säleiköt ja kaariportit tarjoavat pitkille versoille ilmavan tuen. Ilmavuus on eduksi lehvästön hyvinvoinnille ja saattaa jopa hieman vähentää tuholaisten viihtymistä kasvustossa. Ei-toivottuja ötököitä voidaan torjua yleistorjunta-aineilla kuten Bioruiskute, Puutarha-aerosoli, Malan tai Malasiini. Huonokuntoiset ja vioittuneet versot kannattaa poistaa ja hävittää jo reilusti ennen talven tuloa.

Julkaistu: 17.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.