Meidän Mökki

Hormi seinän läpi

Jouko Lommi

Kysymys:

Voiko liesituulettimen hormin viedä seinän läpi ja mitä tulee ottaa huomioon, jos näin tekee? Katon läpi vienti on valmiiseen rakennukseen kovin hankalaa, mutta seinän läpi viennissä huolettaa lähinnä mahdollinen räystäiden tai hirsien kostuminen ja lahoaminen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pientalorakentamisen Kehittämiskeskuksen asiantuntijat ovat vahvasti sitä mieltä, että seinän läpi ei kannata vetää hormia. Toteutus olisi hankalaa ja lopputulos melkoisen ruma.

Kysyjä on oikeassa siinä, että jos seinän läpi vetää hormin, liesituulettimesta tuleva höyry kostuttaa hirsiä ja räystäitä etenkin talvisaikaan. Lisäksi rasva tahrii seinän ikävän näköiseksi.

Suurempi ongelma on kuitenkin paloturvallisuuden varmistaminen. Seinän läpi vedetty putki pitäisi viedä räystään ulkopuolta katon yläpuolelle. Paloturvallisuuden vuoksi vaaditaan vähintään puolen millin peltiputki, joka tulisi ulkoapäin paloeristää luokkaan P30. Mökkikuntanne palotarkastaja kertoo tarvittaessa tarkemmin noista vaatimuksista.

Hormin vienti katon läpi ei ole mahdottomuus eikä useimmiten edes hankalaa, sillä saatavilla on korkealuokkaisia tuotteita ja ratkaisuja ? olipa kyseessä sitten huopa-, tiili- tai peltikatto.

Mitä lähemmäs harjaa hormin saa, sitä turvallisempi ja kestävämpi on lopputulos. Harjalta valuu vähemmän vettä, eikä lumikuorma tuo sinne suurta painetta.

Julkaistu: 13.6.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.