Viherpiha

Hopeapajun leikkaaminen

Hopeapajun leikkaaminen

Lotta Lindholm

Kysymys:

Mikä on sopiva vuodenaika leikata hopeapaju? Runko on katkaistu parin metrin korkeudelta. Siitä kasvavat oksat olisi tarkoitus leikata pois.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuulostaa siltä, että hopeapajua on joskus typistetty. Siksi haavapinnan ympäriltä kasvaa vesiversoja. Tällaista puuta joutuu leikkaamaan muutaman vuoden välein. Vesiversot ovat hyvin heikosti kiinni puun kuoren alla. Ne katkeavat helposti.

Jos haluat poistaa kaikki oksat, tee se keväällä ennen lehtien puhkeamista. Jos haluat harventaa ja hillitä vesiversojen kasvua, harvenna latvaa keskellä kesää. Uusi leikkauspinta ei saa olla alempana kuin edellinen leikkauspinta.

Typistäminen ei ole hyvä tapa leikata puuta. Mutta jos haluaa säilyttää jo typistetyn puun, sitä joutuu leikkaamaan säännöllisesti.

Jos haluaa pitää hopeapajua pienenä, sitä voi hamlata eli lehdestää. Oksia leikataan lepotilassa. Hamlaus aloitetaan, kun puu on hyvin nuori ja leikkauspinnat jäävät hyvin pieniksi.

 

Julkaistu: 3.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.