Viherpiha

Homettako syysleimun lehdillä?

ViherPiha

Kysymys:

Syysleimun lehtiin on tänä kuivana kesänä ilmestynyt homeen tapaista peitettä. Mistä se johtuu? Toistuuko kyseinen ilmiö tästä lähtien joka vuosi vai toipuuko kasvi taudista talven aikana? Voidaanko tautia torjua vai onko parasta hävittää syysleimut?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ääriolosuhteet, kuten märkyys ja kuivuus, altistavat syysleimun erityyppisille kasvitaudeille. Yksi kiusallisimmista vaivoista on härmä, joka verhoaa lehvästön harmaalla homemaisella peitteellä. Oireet vaihtelevat vuosittain sääolosuhteista riippuen. Pahoin saastuneissa kasveissa lehdet kuihtuvat jo ennen kukinnan alkamista.

Sienitauteihin, joihin myös härmä lukeutuu, ei ole olemassa tehokasta lääkettä. Taudin etenemistä voidaan korkeintaan hidastaa säännöllisten kasvinsuojeluruiskutusten avulla. Tarkoitukseen sopiva kauppavalmiste on esimerkiksi Euparen M, jonka tehoa kannattaa ainakin kokeilla ennen syysleimuista luopumista.

Teija Heinonen

Julkaistu: 19.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.