Viherpiha

Hometta karviaisen marjoissa

Teija Heinonen

Puutarhuri

Kysymys:

Näin kovasti vaivaa suojatakseni karviaisten kukat pakkaselta. Vaiva kannatti, ja marjoja on tulossa runsaasti. Nyt marjat ovat muuttuneet pinnaltaan valkeiksi ja "homeisiksi". Aivan kuin ne kuivuisivat, vaikka vettä on saatu. Mitä valkoinen home on ja voiko marjoille tehdä jotain? Miten suojaan pensaani ensi vuodeksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Marjojen homehtumista aiheuttaa sienitauti, jota kutsutaan herukoiden ja karviaisen härmäksi. Taudinaiheuttajat talvehtivat maahan pudonneissa lehdissä pensaiden alustoilla ja siirtyvät nuoriin lehtiin alkukesällä karviaisen kukinnan aikoihin. Kehittyvien raakileiden ohella härmätartunta saastuttaa lehtiä, jotka voivat ruskettua ja karista ennen aikojaan.

Härmän leviämistä voidaan vähentää pitämällä pensaskasvusto ilmavana leikkaamalla säännöllisesti, välttämällä runsasta typpilannoitusta, hävittämällä saastuneet lehdet ja haravoimalla pensaiden alustat syksyllä puhtaaksi. Lehtijätteet kannattaa viedä pois tontilta.

Härmää on myös mahdollista torjua kemiallisesti Euparen M -kasvinsuojeluaineella. Pensaat ruiskutetaan yleensä kolme kertaa: viikko ennen kukintaa, kukinnan aikana ja viikko kukinnan päätyttyä. Karviaislajikkeiden härmänkestossa on eroja, esimerkiksi ’Hinnonmäen Keltainen’ ja ’Lepaan Punainen’ kestävät hyvin härmää.

Teija Heinonen

Julkaistu: 23.6.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.