Viherpiha

Homehtuvat orvokit

Pertti Rajala

Kysymys:

Miksi orvokit homehtuvat? Olen kasvattanut orvokkeja monta vuotta. Joka vuosi niihin tulee hometta, joka lopulta tuhoaa kaikki kasvit. Kasvatan taimet aina edellisen vuoden siemenistä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Orvokeilla on oma lehtihomesairaus (Oidium violae), johon oireet voivat viitata. Lisäksi orvokeilla on useita hometyyppisiä kasvitauteja. Suosittelen, että vaihdat kasvualustan tai kasvupaikan ja hankit uudet siemenet. Näin saadaan maasta leviävät homeitiöt kuriin. Uuteen paikkaan tai alustaan voi levittää biologista Prestop- tai Juurten Ystävä -valmistetta. Ne muodostavat kasveille hyödyllisen mikrobiston maahan. Vähennä myös typpilannoitteen määrää. Orvokkien lehdet ovat meheviä, ja liika typpi altistaa homeille. Paras kasvupaikka on kuivahko ja aurinkoinen. Jos näistä toimista huolimatta lehtihometta esiintyy, voit ruiskuttaa orvokin lehdille joko pihlajanmarjamehua tai kaupallista valmistetta (Baymat Ultra Spray). Molemmat tehoavat lehtihomeisiin.

Pertti Rajala

Julkaistu: 15.5.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.