Viherpiha

Home syysleimussa

ViherPiha

Kysymys:

Miten saan homeen pois syysleimusta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Syysleimu on varsin herkkä härmäsieni-taudille. Se aiheuttaa vaaleanharmaata hometta leimun lehtiin. Oireet alkavat yleensä jo kesäkuun lopulla.

Härmäsienten itiöitä on kaikkialla ilmassa kesän aikana, joten taudin leviämistä ei voi estää. Sitä voi kuitenkin yrittää torjua Euparen-ruiskutuksin.

Ruiskutukset aloitetaan ennen kuin oireet alkavat ja uusitaan kesän aikana 2–3 kertaa. Ainetta olisi hyvä saada myös lehtien alapinnoille. Euparen tekee lehtiin suojaavan kalvon, joka estää sieni-itiöiden pääsyn kasvisolujen sisälle. Jos on sateista ja lämmintä, ruiskutus kannattaa tehdä jopa kolme kertaa.

Helsingin Yliopisto on tutkinut luonnosta löytyvien antibioottisten aineiden käyttöä lehtihomeiden torjunnassa. Alustavat tulokset ovat olleet lupaavia. Esimerkiksi pihlajan ja puolukan marjoissa on runsaasti bentsoehappoa, joka kasvin lehdille ruiskutettuna estää homeiden kasvua.

Kotipuutarhuri voi kokeilla tätä luonnonmukaista tapaa tekemällä pihlajan tai puolukan marjoista sokeroimatonta mehua. Siemenet sihdataan pois ja mehu ruiskutetaan torjunta-aineen tavoin kasvin lehdille. Ainakin omat kokemukseni ovat olleet varsin myönteiset.

Pertti Rajala

Julkaistu: 10.6.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.