Viherpiha

Hirvien torjunta

ViherPiha

Kysymys:

Kuinka saan pidettyä hirvet erossa omenapuistani?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hirvet ja peurat ovat kesyyntyneet ja tottuneet ihmisen läsnäoloon. Ne voivat ruokailla pelottomasti aivan pihapiirissä, vaikka ihmisiä on paikalla.

Puut ja pensaat ovat hirvieläimien pääasiallista talviravintoa, joten omenapuut maistuvat hirville.

Aitaus on tehokkain keino pitää hirvet poissa omenatarhasta. Aidasta kannattaa tehdä yli 1,5 metriä korkea. Tukipuiden on oltava riittävän järeitä.

Sähköpaimen on kevyempi ratkaisu aitaamiseen.

Yksittäispuun voi suojata keräämällä kaisloja ja tuomenoksia, jotka kiedotaan puun ympärille. Tuomi ei näet maistu hirville kovin hyvin. Menetelmä on työläs, mutta se voi harhauttaa hirven muille ruokamaille.

Riistan- ja metsänhoitoyhdistykset myyvät Mota-nimistä karkotetta metsätaimikoiden suojaamiseen. Se on hyväksytty myös lehtipuiden suojaamiseen.

Teho perustuu kasviöljyihin, jotka tekevät puun hirven makuaistille sopimattomaksi ja pahanhajuiseksi. Kokemukset siitä ovat olleet varsin hyviä. Jos onnistuu samaan yhdistyksistä karkotetta, sitä voi ruiskuttaa näin syksyllä omenapuun oksistoon. Suoja kestää seuraavaan kevääseen.

Pertti Rajala

Julkaistu: 10.10.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.