Meidän Mökki

Hirsiaitta asuttavaksi

Hirsiaitta asuttavaksi

Meidän Mökki

Kysymys:

Miten tilkitsen vanhan hirsiaitan? Haluaisin nukkua siellä kesäisin, mutta itikat pääsevät seinien raoista ja nurkista sisälle. Voiko seinään tehdä pienen ikkunan? Kannattaako harmaata rakennusta maalata?

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Vanhan hirsiaitan tilkitsemiseen paras materiaali on perinteinen pellavatilke eli -rive eli vanhan ajan rohtimet. Rivettätyönnetään hirsien väleihin ja nurkkiin sopiva määrä, riittävästi, mutta ei liian tiukkaan eikä voimalla hakaten. Riivaamiseen on oma työkalunsakin, riverauta, mutta tylsä puukko tai leveäteräinen meisseli tai taltta kelpaa mainiosti. Irtoriveen tilalla voi käyttää pellavaeristenauhaa, josta leikataan sopivia suikaleita rakoihin.

Ikkuna ei kuulu perinteisesti aittaan, mutta teknisesti pienen ikkuna-aukon tekeminen ei ole ongelma. Suurin piirtein neliön muotoinen, ehkä kolmen hirren korkuinen neliruutuinen ikkuna sopinee hirsiaittaan, jos se on tarpeen.

Harmaantunut hirsirakennus on kaunis sellaisenaan, joten sitä ei kannata käsitellä mitenkään.

Pellavatilke eli rive sopii vanhan hirsirakennuksen kunnostukseen. Helpointa on käyttää pellava-eristenauhaa

Julkaistu: 23.6.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.