Viherpiha

Hiirenvirnaa muistuttava kasvi

ViherPiha

Kysymys:

Saimme naapuriltamme kasvin, joka muistuttaa isokasvuista hiirenvirnaa. Se on monivuotinen ja kasvaa noin metrin korkuiseksi. Mikä se on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kasvinne on rehuvuohenherne (Galega orientalis), jota on meilläkin kokeiltu rehukasvina. Meillä siitä ei ole jostain syystä tullut yhtä suosittua kuin Virossa. Rehuvuohenherne on monivuotinen ja usein yli metrin korkuinen, joten sen luulisi olevan tuottoisa rehukasvi. Rehuvuohenherne on myös näyttävä perenna, joten sille olisi käyttöä pihan kukkatarhassa. On vain pidettävä silmällä, ettei se leviä liikaa siementämällä ja maanalaisista rönsyistä. Rehuvuohenherneen taimia näkee usein sellaisten peltojen pientareilla, missä sitä on kasvatettu. Tosin se ei näytä olevan niin paha leviämään kuin lupiini. Rehuvuohenherne on kotoisin Kaukasukselta. Se kukkii heinä–elokuussa sinivioletein kukin. Meillä harvoin perennana kasvatetulla toisella lajilla, rohtovuohenherneellä (G. officinalis), on valkoiset tai vaalean sinipunaiset kukat. Kumpaakin lajia on helppo kasvattaa. Ne kukkivat runsaasti ja sopivat parhaiten isoihin perennaryhmiin muiden kookkaiden perennojen seuraan tai pensaikon vierelle. Varreltaan nämä kasvit ovat rennohkoja, joten toisten kasvien tuki on niille usein tarpeen. Ehkä ne sopivat paremmin puolivilliin pihaan kuin sellaiseen puutarhaan, jossa jokaisella kasvilla on tarkoin määrätty paikkansa.

Julkaistu: 26.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.