Viherpiha

Hiekkapolun perustaminen

ViherPiha

Kysymys:

Haluaisin nurmikolleni mutkittelevia hiekkakujia. Miten pohja on tehtävä, jotta polusta ei tulisi pehmeä ja raskas kulkea ja jotta nurmikko ja rikkakasvit eivät alkaisi rehottaa hiekassa? Polun reunat saisivat pysyä kauniin tarkkarajaisina. Minkälaista hiekkaa tulisi käyttää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kantava hiekkapintainen polku vaatii pientä pohjustustyötä. Humusmaata poistetaan vähintään 15 sentin vahvuudelta ja tilalle levitetään kantavaksi kerrokseksi esimerkiksi murskesoraa. Murskesora tiivistetään tärylevyllä, minkä jälkeen kantavan kerroksen päälle levitetään pintamateriaaliksi ohut tasainen kerros kivituhkaa tai hienoa murskesoraa (0-16 mm).

Kaikilla sorapinnoitteilla on taipumus rikkaruohottua. Säännöllinen haraus heiluriharalla pitää rikkakasvien kasvun kurissa. Sorapinnoitteelta rikkaruohot on myös helppo torjua kemiallisesti glyfosaattivalmisteilla, kuten Roundup, Rambo Bio tai Glyfonova Bio. Nurmikon leviämistä hiekkakäytävälle voidaan puolestaan estää muun muassa Valley Wiew -nurmikkoreunuksella, joka samalla pitää käytävän selkeärajaisena.

Teija Heinonen

Julkaistu: 20.4.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.