Viherpiha

Hevoskastanjan siirto

Teija Heinonen

Puutarhuri

Kysymys:

Istutimme kaksi hevoskastanjaa pieninä, noin metrin puina lähekkäin odottamaan siirtoa uudelle tontille. Nyt aikaa on vierähtänyt viisi vuotta. Puut ovat jo noin viisi metriä korkeita, mutta kasvavat hyvin lähekkäin. Uskallanko yrittää siirtoa? Kuinka isot juuret näillä mahtaa olla? Voiko puita leikata, jos lyhyemmän puun siirto olisi helpompaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kookkaiden puiden siirrossa on aina omat riskinsä. Viisi metriä korkeiden hevoskastanjoiden juuristot ovat saaneet kehittyä vapaasti ja ulottuvat reilusti puiden latvusten ulkopuolelle. Onnistuakseen parhaalla mahdollisella tavalla kasvupaikan vaihtaminen edellyttää juuriston hoitoa vähintäänkin yhden kasvukauden ajan ennen siirtoa. Sen seurauksena uutta hiusjuuristoa muodostuu lähemmäksi runkoa.

Nostovaiheessa kone on välttämätön apu, sillä miltei kuution kokoisten juuripaakkujen liikuttaminen ei onnistu käsityönä. Leikkaamista oleellisempaa siirron onnistumisen kannalta on huolehtia juuripaakkujen säilymisestä ehjänä toimenpiteen ajan ja puiden riittävästä kastelusta siirron jälkeen. Paras ajankohta kasvupaikan vaihtamiselle on varhainen kevät hevoskastanjoiden ollessa lepotilassa.

Teija Heinonen

Julkaistu: 21.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.