Viherpiha

Hevoskastanjan leikkaus

Hortonomi, puunhoitaja

Julkaistu: 10.2.2015

Kysymys:

Voinko poistaa hevoskastanjasta oksia? Pihamme 40 vuotta vanha puu haarautuu metrin korkeudelta neljään melkein yhtä suureen haaraan.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Syy leikkaukseen olisi hyvä tietää, jotta voisin antaa tarkkoja neuvoja. Onko haarakohdassa heikko haaraliitos ja vaarana, että jokin haaroista saattaa romahtaa? Vai onko jokin haaroista tiellä? Kummassakin tapauksissa kannattaa poistettavaksi ehdotetut haarat poistamisen sijaan pienentää.

Hevoskastanja on olosuhteissamme herkkä puu. Voimakkaiden leikkausten seurauksena puuhun jää eliniäksi suuria haavoja, jotka saattavat koitua sen kohtaloksi. Voit pienentää latvaa leikkaamalla haarojen kärjistä osan oksistosta pois. Tee leikkaushaava aina oksahaaran kohdalta, jolloin jäljelle ei jää paljaita tappeja. Näin myös haava jää hyvin pieneksi. Puu kestää paljon paremmin monta pientä haavaa kuin yhden ison.

Samassa yhteydessä kannattaa keventää koko latvaa, jotta puun tasapaino säilyy. Leikkaa mieluiten keskellä kesää juhannuksen jälkeen tai keväällä ennen lehtien puhkeamista.

Jos haaraliitos on heikko ja vaarana on rungon repeäminen, myös latvaa on syytä tukea, keventämisen lisäksi. Latvatuenta on hyvä teettää puunhoidon ammattilaisella. Näin puuta saa säästettyä mahdollisimman paljon ja tuennan tehtyä riittävän korkealle.

Puunhoitajia eli arboristeja löydät esimerkiksi Suomen Puunhoidon Yhdistyksen kautta.

 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.