Viherpiha

Hevoskastanjan laikut

ViherPiha

Kysymys:

Pihallani kasvaa kymmenen vuotta vanha hevoskastanja. Olen istuttanut sen kukkapenkkiin rakennusten reunustamalle suojaisalle ja aurinkoiselle sisäpihalle. Asumme Valkealassa Kouvolan kupeessa, joten sen pitäisi menestyä vyöhykkeellämme hyvin. Multa on happaman suoturpeen, hiekan ja kompostin seosta, johon olen lisännyt aina välillä tuhkaa. Lehdissä on kuitenkin ollut kahtena tai kolmena kesänä ruskeita, kuivia laikkuja, jotka suurenevat kesän loppua kohti. Tuholaisia en ole havainnut. Ruskeat kohdat ovat paperinohuita ja kuivia. Kasvi on syyskesällä kaikkea muuta kuin kaunistus. Mistähän laikut johtuvat? Mitä niille voisi tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hevoskastanjan lehvästöä pilaa mitä todennäköisimmin jokin lehtilaikkutauti. Useimmat sienten aiheuttamat laikkutaudit ovat vaarattomia ja aiheuttavat lähinnä esteettistä haittaa. Taudinaiheuttajat talvehtivat versojen pinnalla ja maahan varisseissa lehdissä, joten lehtien hävittäminen saattaa helpottaa tilannetta. Taudin oireilua voi myös vähentää esimerkiksi Euparen M- ruiskutuksin. Hevoskastanja viihtyy multavassa, kosteutta hyvin pidättävässä, kalkkipitoisessa maassa. Säännöllinen kalkitus edesauttaa puun hyvinvointia. Kalkkia korvaamaan sopii esimerkiksi juuri käyttämänne tuhka.

Julkaistu: 22.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.