Viherpiha

Hevosenlannan kompostointi

ViherPiha

Kysymys:

Anoppi osti nyt syksyllä säkkikaupalla hevosenlantaa suoraan tallilta. Milloin sillä voi lannoittaa ja miten? Pitääkö lantaa ensin kompostoida?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lanta kompostoidaan ennen kuin sitä levitetään kasvimaalle tai kasviryhmiin. Tuoreen lannan levittäminen maahan kiihdyttää pieneliötoimintaa, mikä nostaa maan hiilidioksidipitoisuutta ja lämpötilaa. Kasvien juuret kasvavat tällöin heikommin. Lantakompostin lisäaineksena voidan käyttää puutarhasta kertyviä kasvinjätteitä tai naatteja. Lantakomposti on hyvä peittää multa- tai lehtikarikekerroksella ravinteiden huuhtoutumisen estämiseksi. Pieniä hevosenlantamääriä voi kompostoida kannellisessa kompostisäiliössä talous- tai puutarhajätteen seassa. Komposti on käyttövalmista, kun eri aineksien rakennetta ei enää erota. Se sekoitetaan aina maan pintakerrokseen, enintään 10 sentin syvyyteen. Komposti levitetään maahan keväällä, jolloin kasvit ehtivät hyödyntää kompostin typpivarat kasvukauden aikana. Kasvimaalle kompostia voidaan levittää myös syysmuokkauksen yhteydessä.

Julkaistu: 2.9.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.