Viherpiha

Herukkapensaiden leikkaus

Teija Heinonen

Kysymys:

Voiko herukkapensaita leikata syksyllä? Vanhat pensaat ovat niin tuuheat ja monihaaraiset, että marjoja on hankala kerätä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mustaherukkapensaita voi leikata syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Koska kyseessä on normaalia reilumpi oksiston harventaminen, suosittelen kuitenkin tekemään sen varhaiskeväällä. Kun pensaat ovat lepotilassa, poistettavat oksat erottuvat silloin hyvin. Leikkaaminen on helpompaa. Mustaherukka sietää leikkaamista hyvin. Aloita nuorentaminen poistamalla sairaat ja maahan taipuvat oksat. Harvenna sitten oksistoa vanhimmasta päästä, kunnes pensaat näyttävät sopivan ilmavilta. Voimakas leikkaaminen verottaa aina jonkin verran sadon määrää. Jäljelle jääneet oksat tuottavat kuitenkin marjoja, ja uusi versosto kasvaa poistettujen tilalle nopeasti. Jatkossa kasvustoa kannattaa harventaa säännöllisesti.

Julkaistu: 2.9.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.