Viherpiha

Herukan raakileet varisevat

Herukan raakileet varisevat

Pertti Rajala

Kysymys:

Miksi punaherukan raakileet varisevat?

Noin viisivuotiaat pensaat ovat muuten elinvoimaisia.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Raakileiden varisemiseen voi olla monta syytä. Kova talvi voi aiheuttaa herkille lajikkeille taantumista, ja niiden sadontuottokyky heikkenee. Ne saattavat tiputtaa osan marjoista, kun eivät jaksa kypsyttää niitä valmiiksi.

Myös kasvitaudit voivat heikentää marjasatoa. Erityisesti varistetauti, joka on yleinen sadekesän tauti herukalla, aiheuttaa marjojen ja lehtien ennenaikaisen varisemisen. Lehtiin muodostuu kesän mittaan ruskean- tai harmaanmustia laikkuja. Lehtiruoteihin ja marjoihin voi muodostua pistemäisiä mustia laikkuja. Lehdet kellastuvat ja putoavat. Edellisen vuoden lehdet kannattaa kerätä ja hävittää huolellisesti. Punaherukoista muun muassa ’Punainen Hollantilainen’ on kestävä varistetautia vastaan. Pienpakkauksinakin myytävän Dithane Nt -valmisteen tehoaine, mankotsebi, suojaa herukkaa varistetaudilta. Se on ruiskutettava kasvustoon ennen herukan kukintaa varhain keväällä.

 

Julkaistu: 25.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.