Viherpiha

Herukan oksat kuivuvat

ViherPiha

Kysymys:

Miksi herukan oksat kuolevat? Jokaisen oksan sisus on tumma ja ontto. Sisältä löytyy messinginvärinen toukka. Oksa voi keväällä kukkia runsaasti, mutta kesän aikana se kuivettuu ja kuolee. Ötökkä on levinnyt meille naapurista.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vioitus on mitä ilmeisimmin herukanlasisiiven aiheuttama. Herukanlasisiipi on 12–13 millin pituinen pistiäistä muistuttava perhonen. Sen siivet ovat osittain läpikuultavat ja ruumis on musta. Takaruumissa on kapeita, keltaisia poikkijuovia. Naaras munii kesä–heinäkuussa herukan tai karviaisen oksiin silmujen läheisyyteen tai leikkaushaavoihin. Valkeat toukat kaivautuvat oksan sisään ja kaivavat käytävän ytimeen. Toukka talvehtii oksan sisällä. Oksan sisältä löytynyt messinginvärinen ”toukka” on luultavasti hyönteisen koteloaste, joka on ruskeankeltainen. Vioitetun oksan silmut eivät useinkaan puhkea normaalisti keväällä tai lehdet alkavat osittain kuihtua pian puhkeamisen jälkeen. Oksan ytimen tilalla on mustareunainen, osittain syönti- ja ulostepurua täynnä oleva käytävä. Herukanlasisiipi voi levitä taimien mukana. Leikkaa kuolleet ja vioittuneet oksat pois ja polta ne. Jos naapurilla on herukkapensaita, on syytä olla yhteistyössä, sillä lentävät hyönteiset leviävät helposti pensaasta toiseen. Pertti Rajala

Julkaistu: 7.10.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.