Viherpiha

Heisinälvikäs syö lumipalloheisin

Heisinälvikäs syö lumipalloheisin

Pertti Rajala

Kysymys:

Täytyykö lumipalloheisi hävittää? Pensas on täynnä pieniä matoja, jotka syövät kaikki lehdet.

Näytä vastaus

Vastaus:

Millaisessa paikassa pensas kasvaa? Lumipalloheisi tarvitsee tuoreen ja runsasravinteisen kasvualustan. Auringon paahteisella ja kuivalla paikalla se saa helposti riesakseen heisinälvikkään (Pyrrhalta viburni).

Heisinälvikkään toukat ilmaantuvat aikaisin alkukesästä ja voivat syödä lehdet täyteen reikiä. Ne ovat vihreänkeltaisia ja niissä on mustia pisteitä ja raitoja. Loppukesästä toukat kehittyvät koteloasteesta aikuisiksi kuoriaisiksi, jotka ovat vaalean ruskeita ja noin puolen sentin pituisia. Myös tuntosarvet ovat lähes puolisenttiset. Laji talvehtii muna-asteella heisikasveissa.

Tarkista pensaasi kasvupaikka. Myös kevätruiskutus parafiini- tai kasviöljypohjaisilla valmisteilla auttaa nälvikkään torjunnassa. Lisäksi tiaispönttöjen sijoitus pihapiiriin lisää linnustossa niitä lajeja, jotka syövät kuoriaisten talvimunia.

 

Julkaistu: 17.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.