Viherpiha

Hedelmien toivossa

ViherPiha

Kysymys:

Istutin keväällä japaninruusukvittenin. Radion puutarhaohjelmassa neuvottiin istuttamaan kahta lajiketta, jos haluaa niiden tuottavan hedelmiä. Minkä nimisiä lajikkeita on olemassa? Mistä tiedän, mikä lajike soveltuu oman taimeni seuraksi? Taimikaupassa ei osattu neuvoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Japaninruusukvittenillä on vähän kysyntää hyötykasvina, vaikka se on varsin käyttökelpoinen taloudessa.

Yksinäinenkin pensas saattaa tuottaa satoa, mutta useimmiten tarvitaan kahta kantaa, jotta hedelmiä muodostuu. Kannattaa kuitenkin istuttaa useita pensaita, sillä yhdestä pensaasta ei saa paljon satoa, vaikka hedelmiä muodostuisi.

Ruusukvittenin lajikkeita on harvoin saatavilla. Tilanne ei ole silti toivoton, sillä myynnissä olevat taimet ovat yleensä siemenkylvön kautta lisättyjä. Näin ollen ne eivät ole samaa kantaa.

Markkinoilla on myös kasvullisesti kesäpistokkaista lisättyjä taimia. Ne eivät kykene tekemään hedelmiä, vaikka niitä istuttaisikin useita.

Lisäystapa ei aina ole taimikauppiaan tiedossa. Sen vuoksi taimet kannattaa ostaa eri taimitarhoista tai -kauppiailta, jolloin ne ovat todennäköisesti eri kantaa.

Julkaistu: 4.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.