Viherpiha

Hedelmäpuiden pakkashalkeamat

Pertti Rajala

Kysymys:

Miksi hedelmäpuiden kuoret halkeilevat?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä on todennäköisimmin niin sanottu pakkashalkeama.

Suomeen tuodaan runsaasti hedelmäpuiden taimia Keski-Euroopasta ja niitä myydään taimimyymälöissä. Jos taimi ei ole viettänyt yhtään talvea Suomessa, sen elintoiminnot eivät ole välttämättä vielä tuleentuneet riittävästi syksyllä. Puun nilassa saattaa olla vettä, kun ensimmäiset yöpakkaset valmistavat puita ja pensaita talveen. Tällöin nilan solut vioittuvat ja syntyy niin sanottu pakkashalkeama.

Myös kotimaiset lajikkeet ja yksilöt voivat saada pakkashalkeamia, joskin vähemmän ja harvemmin kuin tuontipuut. Ilmastonmuutos poikkeuksellisine sääilmiöineen lisää kasvien häiriötiloja. Jos puulle antaa typpilannosta myöhään kesällä, se voi innostaa kasvia kasvamaan liian myöhään syksyllä. Tällöin se ei osaa vetää vettä ja ravinteita juuristoon ennen pakkasia. Fosforilannoitus puolestaan yleisesti parantaa kasvin tuleentumista talvea varten.

 

Julkaistu: 2.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.