Viherpiha

Hedelmäpuiden kasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Olen talvella muuttanut vastavalmistuneeseen rivitaloyhtiöön, jossa on pieni piha. Kuinka lähelle asuin- tai varastorakennuksen ulkoseinää voin istuttaa pienen Sinikka-luumupuun tai kääpiöomenapuun ilman, että siitä on haittaa routaeristykselle tai salaojitukselle? Onko olemassa mitään perussääntöä istutusetäisyyksille, esimerkiksi 3–5-metriset hedelmäpuut 2–3 metrin päähän seinästä ja alle 3-metriset kääpiöpuut metrin päähän seinästä? Kuinka syvälle hedelmäpuun juuristo yleensä ulottuu, vai aiheuttavatko juuret enemmän ongelmia leveyssuunnassa? Voiko juurien aiheuttamia ongelmia torjua esimerkiksi juurimatolla? Jos voi, niin miten matto tulisi asentaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Runsaasti kasvutilaa vaativien kookkaiden puiden, kuten koivu ja vaahtera, laaja ja voimakas juuristo saattaa tunkeutua säröistä jopa rakennuksen perustuksiin. Pienikokoisten hedelmäpuiden kasvu on hillitympää myös juuriston osalta, mutta kosteutta toki nekin hakevat. Veden toivossa hedelmäpuut voivat kasvattaa juuriaan reiällisiin salaojiin. Yksityiskohtaisen tarkkoja ohjeistuksia puiden istutusetäisyyksistä ei ole. Lajivalinnoissa on pyrittävä arvioimaan latvuksen koko täysikasvuisena ja määriteltävä istutusetäisyydet tietoisena siitä, että juuristo useimmiten leviää laajemmalle kuin puun latvus. 3–5 metrin etäisyys rakennuksen ulkoseinästä vaikuttaisi ihan riittävältä istutusetäisyydeltä luumu- ja kääpiöomenapuulle. Istutuskuoppaan pysty- tai vaakasuunnassa asennettu juurimatto estää juurien leviämistä.

Julkaistu: 27.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.