Viherpiha

Havukasvien pistokaslisäys

ViherPiha

Kysymys:

Miten havukasvien pistokaslisäys tehdään käytännössä? Onnistuuko se mitenkään kotioloissa ja saako pistokkaat juurtumaan ilman juurrutushormonia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pistokkaista lisääminen sopii joillekin havulajeille, kuten metsäkuuselle, tuijalle, katajalle ja marjakuuselle. Juurtumiselle ja pistokkaiden kasvulle otollisten olosuhteiden luominen on kotioloissa vaikeaa, mutta yrittänyttä ei laiteta. 5–10 sentin mittaiset syyspistokkaat leikataan elo–syyskuussa versokasvun päätyttyä ja pistetään välittömästi lavaan tai kasvihuoneeseen. Emotaimiksi soveltuvat parhaiten nuoret lajinsa edustajat. Talveksi pistokkaat suojataan pakkaselta esimerkiksi ilmavalla havukerroksella. Syksyllä pistetyt pistokkaat juurtuvat yleensä vasta seuraavana keväänä. Tasainen lämpötila, kosteus ja juurrutushormoni edesauttavat juurien kehittymistä.

Julkaistu: 29.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.