Viherpiha

Havukasvien kevätsuojaus

Havukasvien kevätsuojaus

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Kysymys:

Suojataanko kaikki havukasvit kevätahavalta (vuorimännyt, katajat, sammalleimut)? Millaista suojakangasta voi käyttää ja milloin se tulisi laittaa paikoilleen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kevätahavalta kannattaa suojata etenkin aurinkoisilla paikoilla kasvavat havukasvit. Mitä nuorempi tai talvenarempi kasvi on, sitä tärkeämpää sen suojaus on. Vanhat, isot puut ja havupensaat pärjäävät ilman suojausta.

Varjostuskankaat asetetaan paikoilleen helmikuun loppupuolella kevätauringon alkaessa lämmittää. Muuten kasvit alkavat haihduttaa kosteutta neulasistaan, mutta juuret eivät pysty toimittamaan vettä jäätyneestä maasta. Seurauksena on neulasten kuivuminen ja ruskettuminen. Suojat otetaan pois kun maa on sulaa.

Varjostukseen sopii juuttikangas tai varjostuspeite, joka on yleensä vihreää muovikudosta. Valkoinen akryyliharso ei ole paras mahdolllinen suoja tarkoitukseen. Sammalleimujen peitteeksi voi levittää havuja.

Katso videolta vinkit varjostuskankaan käyttöön!

Julkaistu: 11.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.