Viherpiha

Havukasveja ryhmään

Havukasveja ryhmään

ViherPiha

Kysymys:

Mitä istutan irlanninkatajan seuraan? Paikkana on hiekkamaapohjainen, noin 40 senttiä syvä istutusallas, joka on koko päivän auringossa. Allas on vajaan metrin leveä ja useita metrejä pitkä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Irlanninkataja (lajike ’Hibernica’) ja pilarikataja (f. suecica) ovat meillä koko maassa kasvavan kotikatajan lajikkeita tai muotoja. Irlanninkatajalla oksien kärjet ovat pystyjä, pilarikatajalla hieman nuokkuvia. Aivan matalana pysyvällä ja hidaskasvuisella pikkupilarikatajalla (lajike ’Columnaris’ eli ’Suecica Nana’) versot ovat kärjistään pystyjä. Ruotsissa irlanninkatajaa pidetään edellä mainittuja selvästi arempana, mutta viimeisten lämpimien vuosien takia se on meillä menestynyt hyvin. Suomessa kannattaisi kasvattaa pilari- tai pikkupilarikatajaa. Matalaa tuiviota, mattomaisesti kasvavia katajia ja monia havupuiden pallomaisia kääpiömuotoja voi istuttaa samaan ryhmään. Maata peittävät kasvit ovat välttämättömiä havukasviryhmissä sen vuoksi, että ne estävät tehokkaasti maan jäätymistä. Ainavihannat kasvit haihduttavat vettä, vaikka olisi hyvin kylmää. Julkisten puistojen, kasvitieteellisten puutarhojen ja ehkä naapureidenkin istutuksista voi saada hyviä vinkkejä oman pihan istutuksiin ja kasvivalintoihin. Havainnot hyvistä yksityiskohdista kannattaa kirjata muistiin. Pentti Alanko

Julkaistu: 24.2.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.