Maku

Hauen savustaminen

Uura Hagberg

Toimituspäällikkö

Kysymys:

Kuinka paljon kokonaisena savustettuun 2 kilon haukeen kuuluu laittaa merisuolaa, ja voiko sitä maustaa jotenkin muuten kuin mitä savustuspöntön maku tuottaa katajanoksien kautta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei Anne!

Savustettaviksi sopivat parhaiten rasvaiset kalalajit, kuten lohi, siika, lahna ja silakka. Myös vähärasvaisemmat lajit, kuten ahven ja hauki saavat savustuksessa hienon maun, kunhan varmistaa, että kala ei pääse kuivumaan savustuksen aikana.

Suola kuivattaa kaloja savustamisen aikana, siksi kalat suositellaan suolaamaan vasta savustuksen jälkeen. (Toiset kyllä suolaavat kalat jo ennen savustusta.)

Kalan maku paranee, jos sen kastaa savustuksen jälkeen suolaveteen (2 dl suolaa liuotettuna yhteen litraan vettä). Suolavedessä saadaan tasaisesti suolaantuvat kalat. Kiireisempi savustaja ripottelee isomman kypsän savustetun kalan pintaan pari ruokalusikallista hienoa merisuolaa ja antaa kalan suolaantua voipaperikääreessä noin 10 minuuttia. Pienemmälle kalalle riittää 1 ruokalusikallinen suolaa.

Kataja sopii mainiosti maun antajaksi savustuspönttöön perinteisten leppälastujen lisäksi. Jos pitää perinteisesti savustettua kalaa liian voimakkaan makuisena, kannattaa kokeilla savustuspusseja. Niillä savustus sujuu uunissa helposti ja vaivattomasti.

Toivottavasti saamme paljon kommentteja tähän savustusasiaan!

Julkaistu: 7.8.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.