Viherpiha

Harvinainen idänmiekkalilja

ViherPiha

Kysymys:

Gladiolus vai ei?

Näytä vastaus

Vastaus:

Arvelunne on oikea, sillä kysymyksessä on ”gladiolus” eli oikeammalta nimeltään idänmiekkalilja (Gladiolus imbricatus). Se on monivuotinen kasvi, kuten arvelittekin. Miekkaliljoilla ei ole sipuleita vaan mukuloita. Sama koskee krookuksia eli sahrameita.

 

Idänmiekkaliljaa on meillä toisinaan tavattu jopa pelloilta. Laji kasvaa luonnonvaraisena Keski- ja Itä-Euroopassa, kuten Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Idänmiekkalilja on näyttävä ja helppohoitoinen kasvi, jota kasvatetaan ihmeen harvoin. Syynä on huono saatavuus. Sipuli- ja mukulakasvit tuodaan yleensä Hollannista, missä ollaan kiinnostuttu lähinnä suurikukkaisten kasvien kasvatuksesta.

Myynnissä on hyvin samannäköisen purppuramiekkaliljan (G. communis ssp. byzantinus) mukuloita. Se kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Euroopassa. Se ei pärjää meillä ilman hyvää talvisuojausta tai mukuloiden talvettamista sisätiloissa muiden miekkaliljojen tapaan.

Pentti Alanko

Julkaistu: 14.3.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.