Viherpiha

Härmänkestävät leimut

Härmänkestävät leimut

ViherPiha

Kysymys:

Istutin upeat syysleimut seitsemän vuotta sitten. Kaksi vuotta sitten niihin tuli härmä. Olen valmis vaihtamaan leimut perennoihin, jotka ovat yhtä korkeita kuin leimut, kukintoina mieluiten vaaleanpunainen tai vaalea lila ja kukkisivat samoihin aikoihin kuin leimut. Luin netistä, että on härmänkestäviä leimulajeja, ja ne tietysti olisivat mieluisimmat vaihtoehdot. Jäävätkö härmäitiöt maahan, siis kannattaako uusia syysleimuja ajatellakaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Härmä on syysleimujen vitsaus, joka vaivaa etenkin paahteiselle paikalle istutettuja taimia ja ylitiheää kasvustoa. Pahimmillaan kiusallinen sienitauti jyllää kuivina kesinä, jolloin jauhomainen pöly värjää leimujen lehvästön harmahtavan valkoiseksi.

Hyvinvoivan syysleimukasvuston lähtökohtana ovat terveet taimet ja lajille otollinen kasvupaikka. Leimu viihtyy auringossa, mutta paahteesta se ei pidä. Kasvualustaksi laji suosii ravinteikasta hiekka-multamaata. Taimien kastelusta on lisäksi huolehdittava pitkinä poutakausina.

Laukaan tutkimus- ja valiotaimiasema tuottaa viruksista ja bakteereista puhdistetuista emokasveista lisättyjä syysleimun taimia. Puhdistettuja taimia kannattaa kysellä puutarhamyymälöistä. Lajikevalikoimaan kuuluu monen värisiä syysleimuja, kuten violetti ’Aida’ ja roosanvärinen ’Elli’.

Syysleimun tilalle käy myös kasvutyyliltään ja kukinnaltaan samantyyppinen kiiltoleimu, Phlox carolina. Kiiltoleimun sanotaan olevan terveempi kuin syysleimun. Täysin härmävapaa ei sekään kuitenkaan ole.

Suosittelen vaihtamaan kasvupaikkaa uutta leimupenkkiä tehtäessä. Mikäli uuden kukkapenkin tekeminen ei ole mahdollista, vanha kasvualusta kannattaa kunnostaa vaihtamalla multa joko kokonaan tai vähintään osittain ja kasvattamalla penkissä vaikkapa yksivuotisia kukkia yhden kesän ajan ennen uusien leimujen istuttamista.

Teija Heinonen

Julkaistu: 3.7.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.