Viherpiha

Harmaahome voi ruskettaa neilikkaruusut

Harmaahome voi ruskettaa neilikkaruusut

Pertti Rajala

Kysymys:

Aivan kukinnan alussa neilikkaruusun nuput aukeavat kauniisti. Myöhemmin ne ruskettuvat, eikä kukinta onnistu, vaikka nuppuja kehittyy paljon. Auttaako Bio Kill -ruiskute ongelmaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sateisina kesinä harmaahome voi ruskettaa kukat. Sama vaiva voi pilata kukat myös kuivina kesinä, koska puutarhaa sadetetaan ahkerasti. Jos ruskettuneisiin kukkiin tulee harmaata, suurennuslasilla nähtävää hometta, kyseessä on harmaahome. Se pitää kosteudesta.

Sateisina kesinä harmaahome vaivaa muitakin kerrannaiskukkaisia ruusuja, kuten ryhmäruusuja. Aivan erityisen altis on mustilanruusu, jonka nuput ruskettuvat sadekesinä avautumattomina. Jotkut peittävätkin mustilanruusun kepeistä ja muovista kyhätyllä sateensuojalla.

Toinen syy voi olla ruusunhärmä. Sen rihmasto on aluksi valkoista, mutta kukat tummuvat tai ruskettuvat tuhoutuessaan.

Bio Kill torjunta-aineen tuoteselosteessa valmisteen kerrotaan soveltuvan tuhohyönteisten torjuntaan. Se ei siis tehoa kasvitauteihin, kuten harmaahomeeseen tai ruusunhärmään.

Julkaistu: 29.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.